MASLAČAK I NJEGOVO POZITIVNO DELOVANJE

Kako nam se približava proleće, tu je i maslačak,  koji već počinje da izbija iz zemlje i treba iskoristiti maksimalno ovu blagodat koju nam je priroda podarila.

Ovaj lepi cvetić koji raste skoro svugde kao korov, sadrži puno lekovitih supstanci koji blagotvorno deluju na organizam. Ova biljka je gorkog okusa koja cveta od marta do maja, a zbog svoje prilagodljivosti nalazi se skoro svugde. Svi delovi biljke izuzetno su lekoviti i mogu  se koristiti sveži ili osušeni.

Maslačak obiluje smolama, masnim kiselinama, inulinom i taninom, sadrži etarska ulja, enzime, šećer, gvožđe, belančevine, vitamine A, B1, B2 i C.

Najviše se koristi kao čaj ili salata, ali od maslačka mogu da se pripremaju još i razni sirupi,  džemovi, vina, oblozi, kreme itd.

Kao na primer čajna mešavina napravljena od korena i lista ove biljke delotvorna je u lečenju žutice, a zbog snažnog diuretičkog dejstva maslačak eliminiše toksine i ubrzava regeneraciju oštećene jetre.

Odličan je lek kod dijabetesa, podstiče lučenje insulina koji reguliše nivo šećera u krvi i urinu, pospešuje rad pankreasa. Preporučuje  se žvakanje svežih stabljika maslačka.

Advertisements

Napiši komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s