5 RAZLOGA DA JEDETE VIŠE AVOKADA

Neki ljudi, u njihovom pokušaju da brinu o svom zdravlju, izbegavaju avokado zbog relativno visokog sadržaja masti i kalorija u ovom voću (138 kalorija i 14.1 grama masti u polovini avokada srednje veličine). Ipak avokado je jedna od najboljih namirnica koje možete jesti, prepun hranjivih materija i jedinjenja koje su odlične za zdravije srce. Pred Vama je pet sjajnih razloga da ih jedete redovno.

  1. Avokado je prepun karotenoida

Avokado je ogroman izvor luteina, karotenoida koji deluje kao antioksidant i pomaže u zaštiti od očnih bolesti. Avokado takođe sadrži srodne karotenoide zeaksantin, alfa-karoten i beta-karoten, kao i tokoferol (vitamin E).

Ipak, avokado, nije samo bogat izvor karotenoida – on takođe pomaže da se iskoristi više nutritijenata iz drugih namirnica. Karotenoidi su lipofilni (rastvorljivi u mastima, ne u vodi), te jedenje namirnica punim karotenoida kao što su voće i povrće sa avokadom bogatim monozasićenim mastima pomaže Vašem telu apsorpciju karotenoida. Najlakši način da uradite to je da dodate isečeni avokado u već pomešanu salatu.

  1. Osećaj sitosti

Pola avokada sadrži 3,4 grama vlakana, rastvorljivih i nerastvorljivih, koja su potrebna da bi Vaš digestivni sistem funkcionisao glatko.

Avokado takođe sadrži i oleinsku kiselinu, mast koja aktivira deo Vašeg mozga koji daje osećaj da ste siti. Zdravije nezasićene masti koje sadrže oleinske kiseline su pokazale da proizvode veći osećaj sitosti nego manje zdrave zasićene masti i trans masti u industrijski obrađenim namirnicama.

  1. Avokado može zaštiti Vaše nerođeno dete – i Vaše srce

Jedna šolja avokada obezbeđuje skoro četvrtinu preporučenog dnevnog unosa folata, vitamina koji smanjuje rizik urođenih defekata. Ako ste trudni ili planirate da budete avokado će Vam pomoći da zaštitite Vaše nerođenu bebu.

Čest unos folata takođe pomaže u snižavanju rizika srčanog napada i bolesti srca. Da li Vaša porodica ima istoriju srčanih oboljenja, i da li Vi imate faktore rizika (kao što su prekomerna telesna težina ili pušenje) za bolesti srca? Avokado Vam može pomoći da Vaše srce ostane zdravije.

  1. Avokado može pomoći u snižavanju holesterola

Kao što povećava osećaj sitosti, oleinska kiselina u avokadu može pomoći u smanjivanju nivoa holesterola. U jednom istraživanju, pojedinci koji su imali ishranu bogatu avokadom su imali značajan pad ukupnog nivoa holesterola, uključujući smanjenje LDL holesterola. Nivo njihovog HDL holesterola (zdrav tip) se povećao za 11 procenata.

Visoki holesterol je jedan od glavnih faktora rizika srčanih oboljenja. Svojstvo avokada pri snižavanju holesterola, zajedno sa sadržajem folata, pomaže da Vaše srce ostane zdravije.

  1. Odličnog je ukusa

Poslednji razlog je sasvim jednostavan. Avokado je zdrav način da podstaknete ukuse i sočnost Vaših obroka. Bacije iseckan avokado na salatu ili u činiju supe. Postoji mnogo recepata koji sadrže avokado te ih iskoristite i primenjujte ih često.

PRIJATNO!

Advertisements

Napiši komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s