TRENING SNAGE AKUTNO POBOLJŠAVA KVALITET SNA KOD OSOBA TREĆE ŽIVOTNE DOBI

Starenje predstavlja progresivan i dinamičan proces u kome se dešavaju složene morfološke, funkcionalne, biohemijske i psihološke promene.  Ove promene u ishodu dovode do smanjene adaptacije organizma na uslove životne sredine i povećavaju incidencu obolevanja kod osoba treće životne dobi. Uz sve ovo, utvrđen je i značajan poremećaj obrasca sna koji dovodi do niza fizioloških i promena životnog stila. Uz sve to, povećava se vreme sna provedeno u fazama 1 i 2 (plitak san) a smanjuje se vreme provedeno u fazama 3 i 4 (duboki san, neophodan za regeneraciju CNS-a).  Narastajući broj istraživanja pokušava da utvrdi načine minimiziranja negativnih efekata starenja na kvalitet sna, a izgleda da deo odgovora leži i u fizičkoj aktivnosti! Grupa istraživača sa Univerziteta Sao Paolo (Brazil) utvrđivala je efekte treninga snage na kvalitet sna kod osoba treće životne dobi. Uzorak od 40 osoba između 65 i 80 godina starosti podeljen je u kontrolnu i eksperimantalnu grupu, angažovanu u treningu snage koji se sastojao od nekoliko vežbi rađenih u tri serije sa 60% od 1RM. Nekoliko dana pre treninga snage i u noći nakon odrađenog treninga svim ispitanicima je rađena polisomnografija za utvrđivanje faza sna. Rezultati istraživanja su pokazali da su osobe u ekperimantalnoj grupi značajno povećale vreme boravka u dobokom snu i posledično smanjile vreme boravka u plitkom snu! Izgleda da trening snage pozitivno menja obrazac sna kod osoba treće životne dobi i ima potencijal da značajno utiče na niz fizioloških parametara i životni stil kod ove specifične populacije- zaključuju autori! Istraživanje je objavljeno u julskoj svesci časopisa European Journal Of Applide Physiology za 2012 godinu.

Advertisements

2 mišljenja na „TRENING SNAGE AKUTNO POBOLJŠAVA KVALITET SNA KOD OSOBA TREĆE ŽIVOTNE DOBI

  1. lep clanak ! medjutim, odsustvo kretanja nije problem samo starih ljudi… nasa deca takodje imaju slabiju kondiciju i jos u ranom adolescentnom dobu izvrse zamenu dana i noci… tj, dnevne aktivnosti pomeraju na deo noci koji bi trebalo provesti u dubokom snu i regeneraciji… posledice toga su uocljive u njihovoj gradji, labilnosti nervnog sistema, i na zalost sve ucestalijem oboljevanju od bolesti od kojih ranije mladi nisu bolovali….

    • Deca ne znaju jer su mladi i neobrazovani a roditelje mozete samo pogledati na sta lice i shvaticete gde je briga o samom sebi, o drugima, o ishrani, opste receno…O UPOZNAVANJU SEBE I KAKO FUNKCIONISE LJUDSKO TELO! Vecina zavrsio ovaj zivot a da o sebi nista i ne zna. SJAJNO! 🙂

Napiši komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s