ČOKOLADA SMANJUJE RIZIK OD SRČANOG UDARA

Iako predstavlja jedan od glavnih rizika za povećan kalorijski unos i posledično porast telesne težine, mlečna čokolada u sebi sadrži i neke korisne sastojke. Poznato je naime da flavonoidi koje se nalaze u kakau imaju veoma izražen antioksidantni i antiinflamatorni potencijal koji ostvaruje niz pozitivnih efekata na zdravstveni status organizma. Postoje relativno jasne indicije da ovaj kakao-sastojak može smanjiti loš holesterol u krvi kao i krvni pritisak. Nedavno objavljeno istraživanje izgleda da ide i korak dalje, ukazujući na potencijalno značajan uticaj mlečne čokolade na kardiovaskularni status populacije. U prospektivnoj studiji visokih metodoloških standarda, Grupa istraživača sa čuvenog Karolinska Instituta (Švedska), utvrđivala je povezanost unosa različitih količina mlečne čokolade i srčanog udara na uzorku  od preko 37.000 ispitanika. Rezultati desetogodišnjeg praćenja su pokazali da osobe koje unose najveće doze mlečne čokolade imaju značajno manju incidencu (oko20%) srčanog udara od ostalih.   Konačno, meta analiza serija prethodnih istraživanja je na uzorku od preko 4000 srčanih udara pokazala iste rezultate kao i ova studija! «Jedna mlečna čokolada nedeljno (oko 100g) izgleda da smanjuje rizik od srčanog udara i kod muškarca i kod žena»

Advertisements

Napiši komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s