BOSILJAK – POD LUPOM VREMENA

BOSILJAK

Ocimum Basilicum – Asea Aranion – Athelas


BASILICUM – BOSILJAK je jednogodišnja mirišljava, zeljasta biljka koja izraste 30 do 40 cm sa razgranjenom stabljikom. Sa jajolikim, pri kraju šiljastim, listovima na dužim peteljkama, uz male, bele, dvousnate cvetove u gornjem delu stabljike, bosiljak se često nađe u vazama kao cveće. Cvetovi se razvijaju u velikom broju u gornjem delu stabljike. Višebojni su, beli, ružičasti ili purpurni. Cela biljka ima ugodan miris i aromu.

Bosiljak je poznata i cenjena lekovita i začinska biljka. Za uzgoj bosiljka potrebno je dobro nagnojeno tlo bogato humusom, te sunčana i od vetra zaštićena staništa. Biljka je naročito osetljiva na niske temperature, a ne podnosi ni zalivanje hladnom vodom. Bosiljak se uzgaja u vrtovima i loncima. Cijela biljka je veoma ugodnog mirisa.

Za lek se upotrebljava ciela biljka zajedno sa semenom. Do sada utvrđene lekovite i delotvorne materije biljke su:

  • eterična ulja,
  • cineol metil-kalvikol,
  • tinol lineol,
  • kamfor,
  • jedan glikozid,
  • i kiseli saponin, kao i niz drugih još nedovoljno istraženih materija.

Najčešće se primjenjuje u obliku čajeva kod lečenja upala (želudac, creva), kod kašlja, početnih stanja tuberkuloze, kod bolesti mokraćnih organa (bubrega, bešike).

Pored navedenog bosiljak se koristi za umirenje živaca, grčeva u želucu, lakše mokrenje, lečenje astme i zapaljenje bubrega. Takođe se koristi za poboljšanje apetita i protiv nesanice. Sa semenkama bosiljka leče se mokraćni organi. Bosiljak štiti od slobodnih radikala i  štiti Vaše ćelije i hromozome od oštećenja uzrokovanih zračenjem (čak i od zračenja koje uzrokuju mobilni telefoni).

Od davnina bosiljak u narodnoj medicini ima vrlo široku primenu kod lečenja ljudi i životinja. Bosiljak se pokazao kao odlično sredstvo koje pomaže pri saniranju otoka i lečenju upala uzrokovanih artritisom. Moćna biljka smanjuje otoke delujući poput protivupalnih lekova samo na jednostavan, prirodan i zdrav način. Podsticajno deluje na psihu, ublažava melanholiju i razdražljivost, takođe povećava osećaj fizičke vitalnosti. Ukoliko pri svakodnevnoj ishrani dodate bosiljka kao začin koji je i lek i preventiva, koji daje odličnu dodatnu aromu Vašim jelima, biće to veoma efikasan put da brinete o svom zdravlju dok jedete preukusna omiljena jela.

Prijatno!

Advertisements

Napiši komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s