POZITIVNI EFEKTI VEŽBANJA NA PSIHOLOŠKI PROFIL GOJAZNIH ADOLESCENATA

Gojaznost se najčešće povezuje sa velikim brojem somatskih poremećaja, od dijabetesa preko hroničnog umora pa sve do oboljenja kardiovaskularnog sistema. Kod dece i adolescenata ona je povezana i sa čitavim nizom psihosocijalnih posledica, od povećanog nezadovoljstva sopstvenim izgledom, socijalne izdvojenosti pa sve do narušenog  doživljaja sopstvene efikasnosti. Iako je prva preporuka za ovu grupu adolsecenata podvrgavanje različitim procedurama u cilju regulisanja telesne težine, izgleda da se veoma pozitivni efekti mogu ostvariti i bez korekcije telesne kompozicije!

Grupa istraživača je na grupi od 30 adolescenata podeljenih u eksperimentalnu i kontrolnu grupu utvrđivala efekte umerenog aerobnog treninga sprovođenog dva puta nedeljno u toku deset nedelja, na parametre psihosocijalnog statusa. Tokom vežbanja je korišćena muzika ili interaktivne igre kako bi se adolescentima skrenula pažnja sa potencijalno ometajućeg osećaja napora. Rezultati istraživanja su pokazali da  poboljšanje aerobnih sposobnosti dovodi do značajnih pozitivnih promena u psihosocijalnom statusu adolescenata, najviše u subjektivnom doživljaju sopstvenog tela, školskom i širem socijalnom postignuću!

«Čak i minimalno poboljšanje fizičke forme gojaznih adolscenata dovodi do poboljšanog mentalnog zdravlja, bez pratećih promena u telesnoj težini» – zaključuju autori.

Advertisements

2 mišljenja na „POZITIVNI EFEKTI VEŽBANJA NA PSIHOLOŠKI PROFIL GOJAZNIH ADOLESCENATA

  1. Najpre, moram da kažem da te razne studije služe u ogromnom broju slučajeva za to da autori objave članak negde, a rezultati tih studija su su koji put „otkrivanje tople vode“. Takođe, mali broj ispitanika u takvim istraživanjima i primena statističkih metoda za male uzorke, znače da bi rezultate trebalo uzimati sa velikom rezervom. Ovde to svakako nije slučaj, jer je trivijalna činjenica da se deca nedovoljno kreću, a jedu nezdravu hranu što dovodi do gojaznosti i promena u ponašanju. Rešenje jeste i u vežbi, igri, šetnjama, ali pre svega u promeni ishrane. Bez toga nema stvarnog napretka. Pitanje pravilne ishrane je izuzetno bitno, kako za decu tako i za odrasle…

    • Svakako. U ispitivanju koje je obavljeno pre par godina istrazivaci su dosli do rezultata da je kombinacija umerene aktivnosti i pravilne ishrane najefikasnija. Primenjivati samo vezbanje a zanemariti hranu,, i obrnuto, je znatno manje efikasno.
      hvala na sjajnom komentaru.

Napiši komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s