STATIČKO ISTEZANJE PRE VEŽBANJA NEPOŽELJNO!

Svi koji vežbaju, redovno ili ne, znaju da se pre bilo kakve fizičke aktivnosti treba istegnuti. Sudeći po novim istraživanjima, nije tako.

Istezanje pre vežbanja postalo nepoželjno

Statičko istezanje pre vežbanja može doneti više štete nego koristi, pokazuju nova istraživanja.

Ako krenete sa istezanjem pre glavnih vežbi, nećete moći u potpunosti da iskoristite svoje kapacitete i mogućnosti za povrede se povećavaju, a razlog za to je što mišići i tetive postaju labaviji.

Da bi se izbegle povrede, tetive moraju da budu veoma elastične. Međutim, istezanje ih čini manje elastičnim tako da im je teže da se izbore sa velikom količinom energije tokom vežbanja.

Statičko istezanje može loše da utiče i na druge delove tela. Jedno istraživanje sprovedeno u  Univerzitetu u Teksasu pokazalo je da istezanje jednog mišića može da pogorša rad drugog mišiča koji nije istegnut. Preciznije, istezanje mišića u levoj nozi može da utiče na slabljenje mišića u desnoj nozi.

Slične zaključke izveo je Univerzitet u Zagrebu, analizirajući 104 istraživanja o istezanju. Oni su ustanovili da su atletičari koji su radili statičko istezanje oslabili svoje mišiće za skoro 5,5 odsto. Snaga mišića je dodatno slabila ako je statičko istezanje trajalo duže od minut i po.

Jedna drugo istraživanje objavljeno u „The Journal of Strength and Conditioning Research“ zaključuje da mladi muškarci koji se istežu pre podizanja tegova mogu da podignu 8,3 odsto manje kilograma nego što bi podigli da se nisu istezali.

Sada se nalazite u dilemi? Šta da radite sada? Kako?

Naime, dinamičko istezanje je nešto drugo! Ono Vam može pomoći da zagrejete mišiće, da vaše telo pripremite za napore jer početi vežbanje bez razgibavanja i dinamičkog istezanja može da dovede takođe do povrede.

 

 

Advertisements

Napiši komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s