KOJI JE NAJBOLJI POLOŽAJ ZA SPAVANJE?

914665-sleeping-in

San je veoma važan za čovekovo zdravlje, raspoloženje i lepotu. Tek nedavno je utvrđeno u kom položaju je najbolja da se spava, piše Hindustan Times.

Na leđima

Idealan položaj za spavanje je na leđima. Taj položaj sprečava bol u vratu i leđima, smanjuje vraćanje želudačne kiseline u jednjak (gastroezofagealni refluks-GERB) i smanjuje pojavu bora. Istina, ljudima koji dosta hrču i imaju apneju tokom sna ovaj položaj ne odgovara. Osobe sa bolom u vratu, koje spavaju na leđima treba da koriste valjkast jastuk ili anatomski sa podrškom za vrat.
Srčani bolesnici, osobe koje imaju gorušicu (GERB), disajne probleme ili glaukom treba da spavaju na većem jastuku – polusedeći položaj.
Na boku
Sledeći na spisku povoljnih položaja za spavanje je na boku. Taj položaj, takođe, može pomoći kod bola u leđima, ali je potrebno da se između kolena stavi jastuk, čime se rasterećuje lumbalni keo kičme, kukovi i kolena. Ovaj položaj je povoljan za osobe koje hrču. Trudnicama se savetuje da spavaju na levoj strani. U tom položaju krv najbolje dospeva do ploda.
Kod spavanja na boku najviše trpe ramena i vrat, te su nakon ustajanja neophodne vežbe rastezanja mišića. Kod spavanja na boku nije isključena pojačana pojava bora na strani lica koja dodiruje jastuk, kao i pojava opuštenih grudi.
Ako često imate gorušicu, ne spavajte na desnom boku. Ukoliko imate kamen u jednom bubregu spavajte na suprotnom boku.
Na stomaku
Najnepovoljniji položaj za spavanje je na stomaku. Pored pojave bora, lako može doći do povrede vrata i leđa, jer kičma tokom spavanja nije ispravljena, ne rasterećuje se, kao ni zglobovi, a nervi su priklješteni. Tokom dana možete osećati trnjenje u rukama. Ovaj položaj se popravlja stavljanjem jastuka ispod bokova, umesto ispod glave. Još bolje je da ispod jedne strane tela stavite dugačak jastuk.
Advertisements

Napiši komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s