TAJMAUT U KOŠARCI – ISTRAŽIVANJE

Phil Jackson, Kobe Bryant, Pau Gasol

Već više decenija u košarci korišćenje tajmauta predstavlja jedno od često korišćenih taktičkih sredstava. Bilo da se koristi u cilju prekida nedovoljno dobre igre sopstvene ekipe ili prekida dobre serije protivnika, tajmaut se koristi da promeni momentum utakmice. Važnost trenutka korišćenja tajmauta u košarci igra veliku ulogu u krajnjem ishodu rezultatski neizvesnih utakmica, kako nagoveštava nedavna studija! Grupa Španskih i Portugalskih istraživača bavila se momentum upotrebe tajmauta i njihovim uticajem na broj postignutih poena. Cilj studije bio je da utvrdi efekte upotrebe tajmauta kod timova različitog kvaliteta, merenjem postignutih poena nakon tajmauta, ekipe koja je tražila tajmaut i protivničke ekipe u odnosu na kvalitet protivnika i period igre. Izvršena je analiza igre 60 utakmica prve Španske lige (sezona 2009/10), tj. praćeno je 3, 5 i 10 poseda lopte pre i posle svakog tajmauta ekipe koja je tražila tajmaut i protivničke ekipe. Rezultati su pokazali da ekipe koje su tražile tajmaut imaju pozitivan efekat kada se radi o postizanju koševa u okviru 3, 5 i 10 poseda lopte (1.59, 2.10 i 2.29) tokom četvrtine. Timovi koji nisu koristili tajmaut imali su negativne efekte po postizanje koševa tokom četvrtine u okviru 3 i 5 poseda lopte (smanjenje postignutih poena za 1.59 i 1.77). Izgleda da treneri svojom taktikom upotrebe tajmauta mogu značajno doprineti konačnom ishodu utakmice. Istraživanje je objavljeno u januarskoj svesci časopisa European Journal of Sport Science za 2013. godinu

Advertisements

Napiši komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s