CVEKLA – ISKORISTITE I LIST I KOREN I BRZO POBOLJŠAJTE ZDRAVLJE

cvekla-sok

Zadebljali koren i list cvekle od davnina se koristi za ishranu. Zbog lekovitih svojstava i specifičnog ukusa i danas je veoma cenjeno povrće.
Cvekla sadrži mnogo korisnih materija i vitamina. Lekovitost joj daju pigment antocijan i bojene supstance – betanini i betaini. Betanini imaju antikancerogeno dejstvo, odnosno blokiraju oksidativne procese, a betaini podstiču sintezu holina, sastojka nervnog sistema čoveka – kaže dr Ljubo Vračar, profesor Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu. Ova biljka bogata je ugljenim hidratima, posebno saharozom. Sadrži i mnogo minerala. Pored kalcijuma, kalijuma, natrijuma, fosfora i gvožđa, od izuzetnog značaja su kobalt, jod i hrom. Kobalt učestvuje u stvaranju vitamina B12, pa se cvekla preporučuje vegetarijancima, koji ovaj vitamin ne unose u organizam putem ostalih namirnica. Dobra je i za lečenje malokrvnosti jer vitamin B12 učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Jod i hrom usporavaju proces starenja i arterioskleroze. Cvekla podstiče i razmenu materija u organizmu, reguliše krvni pritisak, snižava nivo holesterola i poboljšava rad jetre.
U našim krajevima najviše se koristi koren za salatu, sok i zimnicu. Zdravo je i lišće, koje se dodaje salati ili priprema kao varivo. Cvekla se najčešce kuva i pasterizuje. Odaberu se koreni ujednačene veličine, kako bi se svaki podjednako skuvao. Posle tridesetak minuta kuvanja, oljušti se pokožica i koren seče na željene oblike-kolutiće, rezance ili listiće. Kada se složi u ambalažu, prelije se vrelom mešavinom vode koja sadrži malo šećera, soli i limuna. Može se dodati kim ili neki drugi slični začin koji neutrališe ukus cvekle. Posle zatvaranja posude sledi pasterizacija, odnosno sterilisanje. Može se obaviti na nekoliko načina, a najčešće se koriste protočni pasterizatori. Ovako pripremljena cvekla ima dug vek trajanja.
U domaćinstvima se ovo povrće prerađuje i biofermetancijom. Postupak je isti kao prethodni, samo što se na kraju umesto pasterizacije primenjuje utopljavanje. Iako se danas najviše koristi kuvana, najlekovitija je sveža cvekla, jer tada zadržava sve hranljive sastojke.
SOK OD PRESNE CVEKLE
Kilogram cvekle tanko oljuštiti, sitno narendati i preliti limunovim sokom i medom. Kada odstoji, sok odliti i piti tokom dana. Od kilograma cvekle dobije se oko 700 g soka. Posebno se preporučuje ovaj način pripremanja, jer cvekla ne gubi hranljivost.
UKUSNA ČORBA OD CVEKLE
Dve veze mladih listova cvekle iseckati i kuvati s vezom peršunovog lišća. Posle 15 minuta dodati naseckan mladi crni i beli luk s perajima, narendan koren mrkve, manji koren peršuna i celera.
Četiri-pet manjih cvekli takođe narendati, preliti velikom kašikom ulja i sokom od limuna. Potom dodati u vodu sa lišćem i odmah skloniti sa vatre.

LIŠĆE CVEKLE I ŠTA MOŽEMO PRIPREMITI

  1. I način: Odstraniti drske, a lišće oprati a zatim propržiti na maslinovom ulju zajedno sa belim lukom uz dodatak malo vode. Pržiti dok ne omekša. Kad bude gotovo posoliti, pobiberiti i posuti sa parmezanom a može i da se izmrvi feta sir. Ovako spremljeno jelo je lepo kao prilog uz neko meso.
  2. II način: Priprema kao kod prvog naćina samo se sada pomeša sa skuvanim špagetama i dodati još parmezana. Ovako spremljeno jelo je dobro kao glavno jelo uz zelenu salatu.
  3. III način: Lišće (od 3 cvekle) oprati i propržiti na ulju dok ne omekša. Ohladiti. Iseckati. Pomešati sa mladim sirom (oko 300 gr), dodati 2 jaja, soli i bibera. Izmešati. Podeliti lisnato testo tako da se dobiju dva lista, koja će biti veličine pleha. U ovom slučaju manji ćetvrtasti (20×20). Na dno pleha staviti jedan list testa pa fil sa sirom i lišćem, zatim drugi list, premazati sa malo mleka i peci na 180 C oko 30-40 min. Ukoliko ste ljubitelj jogurta onda je odlična ideja da ga popijete uz ovu ukusnu pitu.

ecbc19da0b9e6ff7bce3c4af1ffa62b0_headerPRIJATNO!

Advertisements

Napiši komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s