ALERGIJE – Pomoć i saveti

Svaka peta odrasla osoba i svako treće dete pati od nekog oblika alergije.

Iako je, velikim zamahom medicine u prethodna dva veka, čovek uspeo da se izbori sa mnogim opasnim, do tada neizlečivim bolestima, kao što su dečja paraliza, reumatska groznica, kolera ili tuberkuloza čovečanstvo danas suočava se sa nekim drugim problemima.

To su bolesti proistekle iz poremećaja  životne ravnoteže: stres, nepravilna ishrana genetski modifikovanom i zatrovanom hranom, brojna zagađenja okoline, stalna izloženost opasnim supstancama, snažni lekovi sa mnogo neželjenih dejstava … Rezultat ovakvog načina života je pojava autoimunih bolesti od kojih su razne vrste alergija najčešći problem.

ŠTA JE TO U STVARI ?

Alergije su neuobičajene, abnormalne reakcije organizma na neke supstance koje srećemo u svakodnevnim životu. Kada dođemo u dodir sa tim supstancama telo luči histamin, supstancu kojom se protiv tih napadača borimo. Ona preterana reakcija našeg organizma koju zovemo alergijom, ustvari je reakcija na histamin a ne na prašinu, polen, hranu …

Treba razlikovati dve vrste alergija: fiksirane i ciklične. Fiksirane alergije su stalne, burne reakcije na neku supstancu (najčešće polen, grinje, jagode, kikiriki…) Računa se da je oko 37 miliona ljudi alergično na polen. One se najčešće manifestuju kijanjem, suzenjem očiju, kožnim reakcijama (koprivnjača) ili disajnim smetnjama. Ciklične alergije su opasnije jer su pritajene i mogu se vrlo razlikovati međusobno. One čine 90% svih alergija. Mogu obuhvatati depresiju, abdomenalne smetnje, glavobolju, osećaj hroničnog premora i bolove u zglobovima i mišićima.

Fiksirane alergije mogu se relativno lako dijagnostifikovati alergološkim probama ali ovu drugu vrestu alergija i njenog uzročnika nešto je teže otkriti. U svetu se alergije dijagnostifikuju uz pomoć primenjema kineziologije . Postupak je sledeći: malo hrane za koju se sumlja da le alergena , stavi se pod jezik. Doktor onda spušta pacijentovu ruku dok on pokušava da je podigne. Metoda se zasniva na činjenici da ako je u pitanju alergen onda on momentalno  izaziva slabost.

Alergije su najčešće dosadno kijanje koje se javlja u proleće ili koprivnjača kada pojedemo neku vrstu hrane međutim postoje i izuzetno opasne alergije koje se mogu završiti smrtnim ishodom one se zovu anafilaksija.

Medicina ove poremećaje leči dekongestantima koji šire nosne otvore i suše sluzokožu (mogu izazvati nesanicu i povisiti krvni pritisak ) i antihistaminicima koji koji mogu da deluju uspavljujuće. Takođe obe grupe lekova deluju samo na simptome i nakon duže upotrebe mogu oslabiti imuni sistem.

KAKO MOŽETE POMOĆI SEBI ?

Prvo i osnovno morate promeniti svoj način života. Naročito je bitno da obratite pažnju na ishranu. Doktor Piter D’Adamo, čuveni američki naturopata i stručnjak za lečenje  po krvnim grupama, kaže da su alergijske reakcije kod krvne grupe AB vrlo retke dok su najučestalije kod ljudi sa O krvnom grupom. On to povezuje sa tvrdnjom da AB grupa ima najtolerantniji imuni sistem dok je odbrambena sposobnost O grupe toliko snažna da su ljudi sa ovom grupom, skloni i autoimunim bolestima. Neki stručnjaci predlažu vođenje dnevnika ishrane u kome ćete beležiti sve što ste pojeli u toku dana i eventualnu reakciju. Jako je bitno da dobro operte voće i povrće koje pripremate. Idealno bi bilo da ga pre upotrebe pola sata držite u čistoj i hladnoj vodi koju ćete posle naravno prosuti. Vrlo je moguće da ste osetljivi na neke pesticide i druge štetne materije kojima su biljke izložene da bi se uvećao prinos. Ovo su neke od namirnica koje potencijalno izazivaju alergijske reakcije: jagode, žumance, med, paradajz, kikriki, orasi, školjke, mleko i mlečni proizvodi, gluten iz žitarica… Jako je korisno da uzimate hranu sa bioaktivnom florom (aktivnim bakterijama) kao što su jogurt, kiseli kupus ili kefir. Ove namirnice izuzetno dlagotvorno deluju na digestivni trakt, a njegovo dobro funkcionisanje je od izuzetnog značaja za saniranje alergiskih reakcija. Eksperti tvrde da se alergije mogu javiti i usled dugotrajnog unošenja koncetrovanih, neprirodnih namirnica kakve su beli šećer, belo brašno, hidrogenizovane masnoće, kafa i hrana koja obiluje veštačkim bojama, zaslađivačima, konzervansima i aditivima.

Za početak ne bi bilo loše da se podvrgnete postu. Probajte da jedan dan jedete samo lubenicu i pijete lumunadu. Na ovaj način odmorićete organe za varenje i pospešiti izbacivanje toksina iz organizma. Za vreme tog posta nemojte raditi nešto naporno.

Počnite da svakodnevno pijete zelenu glinu. Ona ima čudotvoran efekat na crevnu floru i izvanredno pomaže oslobađanju toksina.

Što se biljaka tiče od velike pomoći mogu vam biti beli i crni luk i ljuta paprika jer oni sadrže jedinjenje kvercitin za koje je dokazano da deluje antialergijski. Da patim od alergija sigurno bi svakodnevno koristio ove biljke.

Sledeća čajna mešavina se pokazala kao izuzetno delotvorna kod alergijskog rinitisa i svih disajnih tegoba koje prate ovu bolest:

  • Kopriva (Urtica dioica)               20g
  • Hajdučica (Achilea millefilium)    20g
  • Bokvica (Plantago major)           20g
  • Dobričica (Glechoma hederacea) 20g
  • Žallfija (Salvia officinalis)           20g
  • Rusa (Cheliodonium majus)       20g
  • Zova (Sambucus nigra)              20g
Sve biljke pomešati pa 4 supene kašike preliti sa litrom ključale vode , promešati i ostaviti da stoji poklopljeno jedan sat. Procediti i piti u toku dana u manjim gutljajima.
Kopriva je svakako jedna od najdragocenijih biljaka u lečenju ovog poremećaja. Najdelotvorniji je smrznut osušeni list koprive.

Čaj od koprive priprema se ovako: supenu kašiku lista koprive prelijte šoljom hladne vode (250ml), zagervajte do ključanja, promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u malim gutljajima.

Ehinacea ( Ehinacea purpurea ) je biljka broj jedan za jačanje organizma. Ako patite od alergija obavezno koristite ekstrakt ove biljke. Pijte ga 3 puta na dan u propisanoj količini 4 dana pa pravite pauzu 4 dana. Na ovaj način se postižu najbolji efekti. Ekstrakt najboljeg kvaliteta pecka na jeziku i izaziva utrnulost. Ehinacea je naročito delotvorna u suzbijanju početnih simptoma.

Veoma je efikasan i čaj od lopuha (Petasites hybridus). U medicinske svrhe koriste se koren i list. Supenu kašiku usitnjene suve biljke preliti sa pola litra ključale vode. Promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u malim gutljajima.

Čaj od korena iđirota (Acorus calamus) od pomoći je kod glutenske nepodnošljivosti (alergije na brašno i žitarice). 3 kafene kašike smeše preilite sa 750 ml hladne vode i ostavite da prenoći. Ujutro blago zagrejte i procerdite. Pijte po šolju mlakog čaja pola sata pre jela.

Mlak čaj od crnog sleza (Malva silvestris) i nevenovo ulje (Calendulae oleum) otklanjaju alergijske reakcije na koži. Potrebno je ispirati kožu čajem i mazati se uljem nekoliko puta na dan.

Neki zagovornici prirodnog lečenja tvrde da osobe koje su alergične na polen treba da u malim količinama uzimaju med koji su napravile pčele u okolini mesta u kom živite. Na taj način postepeno postajete imuni na polen lokalnih biljaka.

Poželjno je da pijete tablete vitamina C, E i B kompleks.

Mnoge supstance koje su sadržane u proizvodima za negu kože i kose ili za čišćenje mogu biti alergeni.

  • Ne upotrebljavajte kozmetiku na bazi lanolina. Mnogi su alergični na konzervanse i boje iz krema i losiona pa je bolje koristiti proizvode bež dodatka mirisa, boje i konzervanasa , koji ne izgledaju i ne mirišu savršeno ali su znatno bezbedniji i zdraviji. Umesto veštačkih pakovanja za kosu koristite prirodna od maslinovog i susamovog ulja. Homeopatska kozmetika je pravo rešenje.
  • Za pranje veša koristite ekološke, tečne deterdžente ea enzimima koji peru biološki a ne hemijski. Veš isperite rastvorom sode bikarbone, to će ukloniti poslednje tragove deterdženta.
  • Umesto omekšivača u poslednju vodu dodajte malo sirćeta i /ili nekoliko kapi etarskog ulja ruzmarina.To je potpuno bezbedno, a dobićeten onaj efekat koji postižu žene na Mediteranu koje suše veš na grmovima ruzmarina. Kupatilo i kuhinju ribajte praškom za pecivo.
  • Ne koristite niklovano i aluminijumsko posuđe. Nikl vrlo često uzrokuje alergije   (naročito su izloženi oni koji su u stalnom kontaktu sa metalnim novcem ).
  • Ako ste alergični na prašinu često prskajte prostorije u kojima boravite vodom u koju ste dodali limunov sok i nekoliko kapi etarskog ulja eukaliptusa ili mente.
  • Probajte da termoakumulacione peći zamenite nekim drugim grejnim telima.

Tekst preuzet sa http://www.snagabilja.rs, autor Momčilo Antonijević

Advertisements

Napiši komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s